Sketepark építési önkormányzati kisokos

Sziasztok!

 

Krisztiánnak hívnak, és 20 éve vagyok a magyar bmxes élet közvetett és közvetlen követője, amiből pedig 10 évig tevékenyen bmxeztem is.  

Szeretnék nektek segíteni egy Önkormányzati kisokossal.

Észrevettem számos városi/kerületi bmxes csoport nem tud megfelelő módon hangot adni magának egy közpark/skatepark kiépítéséhez.

Én 9 éve dolgozom önkormányzati közigazgatásban, melyből 3 évet döntési jogkörrel is elláttam, tehát a közigazgatási rendszert már elég jól ismerem.

Fiatalon BMXES szemmel teljesen másképp képzeltem el egy ilyen városvezetés működését. Nem értettem, hogy sorra újítanak fel parkokat, játszótereket és más sportpályákat, de ránk extrémsportolókra senki sem figyel… Dühített.

Mára már mind a két szemlélettel látva (Bmxes-Önkormányzati) rájöttem, hogy a probléma elsősorban a nem megfelelő szócső kialakítása vagy a nem megfelelő hangadás.

Így a bürokrácia (közigazgatási rendszer, gépezet) útvesztőjéhez szeretnék nektek segítséget adni a Ride.hu-n keresztül.

 

Önkormányzati projekt lehetséges módja és útja
ami ugyan úgy igaz egy Skatepark építéséhez is

 

Kezdjük nagyon az elején, bárki bármilyen városban/kerületben lakik, a lakókörnyezete egy választó/szavazó kerületnek minősül, tehát van egy megválasztott képviselője, akinek a feladata a szavazóterületét támogatni és meghallgatni!  (Ez nem csak a Fővárosra igaz, bármilyen városra településre).

Ha van a lakókörnyzetetekben olyan terület/hely, ami véleményetek szerint évek óta kihasználatlan és elhanyagolt és feltételezhetően önkormányzati tulajdon, akkor tehettek javaslatot annak beépítésére.

Keressétek meg a lakóterületetek vagy a lehetséges skatepark területének megválasztott képviselőjét (facebook üzenetben, telefonon, vagy fogadóóráján). Semmiképpen sem vázlati firkákkal és elképzelt ívek méreteivel traktáljátok, mert egy ilyen szakaszban a kutyát sem érdekli még a műszaki tartalom.

A lényeg, hogy egy döntéshozó (képviselő) támogatását nyerjétek meg az elképzeléshez.

FONTOS, hogy tisztában kell lennetek egy dologgal, hogy KÖZ’SKATEPARKRÓL beszélünk vagy SPORTLÉTESÍTMÉNYRŐL, fenntartóval/üzemeltetővel/karbantartóval. Ha mindenki számára elérhető ingyenes, nyitott parkot alakít ki egy Önkormányzat, akkor figyelembe fogja venni a 6 éves kisgyerekeket is, ezt fogadjátok el! Van olyan Önkormányzat, aki profibb pályát alakít ki és van, aki nem. A lényeg, hogy mindenképp érdemes azon az úton haladni, amit javasolni szeretnék nektek.

Én, ha megkeresnék egy Önkormányzati képviselőt nem közskatepark ötletével állnék elő , hanem egy KOMOLY sportegyesület (remélem van ilyeneket) által fenntartott sportlétesítmény ötletével. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egyesületek nem mindenhol vannak. Ahol nincs, ott kérlek, megfelelő módon a csapatotokból kiválasztott pár idősebb sportoló legyen a kapcsolattartó. Itt nem az alternatív Bmxes ’stíl’ lesz a megnyerő, cigizve, lazán az önkormányzat épülete előtt huszan okoskodva. Így is eléggé sztereotipizálva vannak a BMXESEK.

 

Kanyarodjunk vissza a bürokratikus részekhez…

 

Egy Önkormányzat a költségvetését év elején szokta megtervezni és megszavaztatni a Képviselő testületével (KT) és a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottságával (PKB), ami az évben fejlesztésre váró terület, kiadás, építés, támogatás, bérek, tehát egyszóval minden pénzügyi költségvetés tartozik.

 

Az ilyen döntésekről az Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni (üvegzseb) a feltöltött ülések jegyzőkönyveiből, vagy a képviselőnk által, aki támogatását elnyertük.

 

Tudnotok kell, ha egy képviselő támogatja az ötleteket, nem jelenti azt, hogy abból lesz is valami. Egy Önkormányzat, számos képviselőből áll össze. Ha ez a képviselő az ölteteket beterjeszti előterjesztés formájában egy ilyen képviselő-testületi (KT) ülésre, akkor arról napirendi ponton belül szavazást indíthatnak, hogy azt ki támogatja. Ha megfelelő számú többség elfogadta, akkor arról később egy másik ülésen (PKB) pénzügyelig is szavazni fognak, hogy a városfejlesztésre szánt keretből mennyit csoportosítanak át erre a tényleges projektre.

 
Ez már jó út, de ez rengeteg idő. Meg kell tanulnotok, hogy a bürokrácia kerekei nagyon-nagyon lassan forognak. Egy-egy ötlet akár hónapok és évek is lehet, szinte minden Önkormányzatnál

 

Ez a legnehezebb, hogy a skatepark tervetek EDDIG eljusson, ha eddig megvan, SIKER!

 

Ezután az ötletet, szerződéses formába öntik és felkérik valamelyik, beruházó Önkormányzati céget, hogy bonyolítsa le a projektet, pályázattól a kivitelezésig (én egy ilyen céget vezettem).

Először is a projekt építési beruházásnak minősül, mivel alapot kell kialakítani, lebetonozni, közművet bevezetni (áram-világítás, víz-ivókút) a skatepark elemeit, tartozékait, megfelelően rögzíteni, és stb.

FONTOS: Ekkor a bonyolító cég összeállít egy műszaki tartalmat (Itt fontos szerepet vállalni), itt kellene jelen lennetek. Ebben kell segítenie a mögöttetek álló képviselő, mint szócső megfelelően tudja kommunikálni elképzeléseiteket, aggályaitokat! Itt jelezhetitek, hogy milyen elemek lennének a sportközösségetek számára a legmegfelelőbbek, mert ebben a szakaszban készítik a kiviteli terveket és az árazatlan költségvetést.Az árazatlan költségvetésbe tennék bele, hogy RAMPART xyz típusú, méretű elemeit kell megrendelnie a majd nyertes kivitelező cégnek.

 

Ha hiszitek, ha nem, egy projekt költségvetése NEM csak a fent említett dolgokból áll. Tehát amikor halljátok, hogy egy skatepark 20-50 M forintba került akkor ne csak az elemekre gondoljatok.

 

A projekt költségeibe beletartozik, a pályázati lebonyolítása (kb 1%), a műszaki ellenőr díja (kb 1-2%), a kiviteli tervek elkészítése, közmű engedélyek (szintén pénzbe kerül, hivatalosan), garanciális tartalék (5%) és stb.

 

Ha kiviteli tervek elkészültek és az ehhez tartozó árazatlan költségvetés is, azután a pályázatot kiírják. Ha a projekt 300 M forint alatti, akkor nem közbeszerzés köteles, hanem csak a bonyolító önkormányzati cég által jónak talált 3-4-5 céget hívják meg, meghívásos pályázaton belül (teljesen jogszerű).  Ez a jogi folyamat nagyjából 1 hónap. Ha a pályázatok beérkeztek a nyertes céget kihirdetik és szerződnek velük. Innentől a kivitelezés vagy a skatepark vagy sportlétesítmény a teljesítési határidőn múlik.

 

Üzemeltetni és fenntartani valamit szintén pénzbe kerül, amire nem minden esetben van megfelelő keret. Az Önkormányzatok működése nagyban függ a politikai helyzettől, támogatástól vagy esetleg egy korona vírustól is…

 

Nem biztos, hogy azért nincs skataparkotok mert éppen a fejetekre szarnak, csak sajnos prioritásban nem ez az első. Viszont szerintem kellő türelemmel és megfelelő csapattal, idővel sikerülhet egy megfelelő skatepark kiviteleztetése az Önkormányzatotok által.

 

Ez csak egy útmutató, kisokos. AZ ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSE ELTÉRHET, de az alapvető törvényi szabályokat mindenkinek ugyanúgy kötelessége betartani.

 

Üdv,

Krenyácz Krisztián

Budapest, 2020. 08. 27.

 

 

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."