BMX Találkozó 2019

Sajnos nem tudtam ott lenni a múlt pénteken megtartott BMX-es találkozón az Ötkertben amit a BHF (BMX Freestyle Hungary) szervezett, de utólag sikerült végigalgatnom a teljes beszélgetést. Szerintem a legfontosabb dolog annak a megértése, hogy hogyan kaphat hivatalosan a hazai Freestyle BMX Szakág támogatást. Két dolog van ami nem elválasztható egymástól, és egyik következik a másikból. Vagyis az állam csak akkor ad pénzt, ha tagja vagy a hazai kerékpáros szövetségnek, illetve akkor ad pénzt, ha hivatalos a Nemzetközi Kerékpár Szövetség (UCI) által lefektetett szabályok szerint leigazolt versenyzőid vannak és az UCI versenyein pontokat érsz el (számít még az egyesületek száma, és az egyesületi tagok száma is). És itt jön a képbe az Olimpia (is).
Az Olimpiára csak az UCI által elfogadott versenyeken való indulással lehet pontokat szerezni, hogy kijuthass az Olimpiára. Vagyis ha nem fogadod el a Nemzetközi Kerékpáros Szervezet szabályait, akkor nem jutsz ki az Olimpiára. Hiába nyerted meg pl az X-Gamest vagy a Simple Sessiont, mivel azok nem UCI versenyek, így ezek az eredmények nem számítanak ebben az esetben. Az állam az Olimpiai sportokra többet költ, mint a „sima” sportokra, több és nagyobb a média figyelmet kap minden Olimpia sport és így ezáltal több és nagyobb szponzorokat lehet bevonni a sportba. Ennek hatására több és jobb pályák épülhetnek, mivel már van hivatalos érdekképviseletűnk (Freestye BMX Szakági Tanács) így a hátunk mögött a magyar és a nemzetközi kerékpár szövetséggel, sokkal egyszerűbb megértetni, hogy ami a különbség egy skatepark és egy FISE (UCI verseny) skatepark között. Illetve nem is nagyon kell magyarázni, mert mivel Olimpiai sport így egy Leier féle beton mocsok nem igazán kapna pl. „Olimpiai minősítést” hiába magyarázza pl. egy polgármester egy adott pálya átadásánál, hogy végre világszínvonalú pályát adtunk át. Így már egy pálya tervezésénél lehet hivatkozni, hogy ez játszótér nem skatepark, mert a hazai és nemzetközi kerékpáros szövetségén nem ezek a méretek és normák. Egy Olimpia sportnál már lehet hivatkozni és az asztalra csapni, hogy kedves állam bácsi márpedig tessék építeni hivatalos pályát ahol adva van a magyar sportoló Olimpiára és más világversenyre való felkészülése.

Az Olimpia miatt nagyobb média és szponzori figyelem magával hozza, hogy több és jobb hazai versenyt lehet rendezni, ahol magasabb pénzdíjak lehetnek. De ehhez az kell, hogy hivatalosan belépjetek egy egyesületbe és az egyesület belépjen a Magyar Freestyle BMX szakágba. Ha belépsz, akkor nem holnap vagy jövőre fog „ömleni” a pénz a haza BMX sportba, hanem lehet csak 2 vagy 5 év múlva, és ne sok 10 meg 100 millióban gondolkozzatok, ezek a dolgok sajnos nagyon lassan haladnak előre, de szerencsére haladnak.

A végére pedig egy mondatban a legfontosabb:

Az állam csak a leigazolt versenyzők, egyesületek száma, és a hivatalos UCI versenyeken elért eredmények alapján ad pénzt a hazai BMX sportra.

Ausztráliában pl így készül Logan Martin és Brandon Loupos az ausztrál kerékpáros szövetség létesítményeiben.

 

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."