FLÓRIÁN TÉR KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS

Kaptam egy levelet, mivel szavaztam én is, hogy milyen fejlesztések legyenek Budapesten a 3. kerületi Flórián téren. A BMX-esek számára fontos részt nagy vastag betűkkel kiemeltem.

 

Május 27-én fejeződött be a Flórián tér Közösségi Tervezés, melynek keretében 15 napon keresztül találkoztunk és terveztünk a Flórián tér környékén élőkkel. A közösségi tervezés témája a Faluház előtti füves park, illetve a Flórián üzletház előtti zöld terület volt. A tervezés során a park fejlesztésének lehetőségeiről beszélgettünk, elemeztük a jelenlegi terület problémáit és a jobb kihasználásához szükséges infrastrukturális és funkcionális fejlesztések lehetőségei kapcsán ötleteltünk.


nyolc tervezési alkalom végére tisztán látszott, hogy a Flórián tér környékén élők, és a teret aktívan használók szeretnék a tér megújulását, de csak olyan mértékben, hogy a jelenlegi legfőbb érték, a tágas zöldterület-jelleg sértetlen maradjon. A kutyás-nem kutyás konfliktusok rendezése miatt szükség van egy kutyabarát és nem kutyabarát terület különválasztására, valamint kutyás szemetes, itatók, egyéb infrastrukturális térelemek kihelyezésére. A kutyás területen belül zárt kutyafuttató és házirend segíthet még komfortosabbá tenni a használatot. A nem kutyás területen pihenőkertek kerülhetnek kialakításra.

A sportfunkciók közül a futópálya maximális támogatottságot élvez, annak nagyon sokan örülnének. Szintén egyértelmű szükség van egy street workout részlegre is, valamint ping-pong és sakkasztalokra. Felmerült egy korszerű BMX-pálya kialakításának lehetősége, illetve játszótér, kreatív megoldásokkal és akadálymentes használati lehetőséggel is.

Az infrastrukturális fejlesztés alapvető fontosságú – leginkább a megfelelő közvilágítás, a sűrűn járt sétányokon a megfelelő burkolás kialakítása, funkcionálisan jól használható utcabútorok, padok elhelyezése, illetve a szemetesek lecserélése zárható, praktikusabb verziókra. A víz megjelenésenépszerű ötlet, leginkább ivókút, esetleg kisebb tó, vagy csobogó formájában.

Összegezve, a terület olyan fejlesztése a leghatékonyabb, ami kiszolgálja a főbb területhasználó csoportok igényeit, ugyanakkor maximálisan tekintetbe veszi a környéken élő magas számú lakóközösség érdekeit, nyugalmát és életterét.


A közösségi tervezés jelen szakasza lezárult, és a tervezési alkalmak mindegyikén részt vettek a Garten Studio tájépítész munkatársai, akik már előzetesen több tanulmánytervet is készítettek a terület fejlesztése kapcsán. A tervezés során nem csak a tervezési alkalmakon, de az azokat megelőző kitelepüléseken, valamint a programok idején is gyűjtöttünk minden beérkező véleményt és hozzászólást, ezek megfontolásra kerülnek a bírálati terv elkészítésekor.

A “Flórián tér közösségi tervezés” program következő lépése a Garten Studio által elkészített bírálati terv prezentálása lesz várhatóan idén ősszel. Ezt bemutatjuk és még egyszer átbeszéljük a helyi lakosokkal, illetve a Flórián teret rendszeresen használókkal, mielőtt a tájépítészek véglegesítenék. A közösségi tervezés eredményeként már most megvalósult egy erősebb, egymás igényeire nyitottabb közösség, tehát programjainknak már most is van kézzelfogható haszna. Kövessen minket továbbra is, ősszel jelentkezünk a tervbírálati alkalom pontos részleteivel.

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."