Radasics Vilmos interjú

NIKE : Akkor először is a gratuláció az Olimpiai résztvételedhez. Mikor volt az első halvány remény, hogy kijuthatsz?
Radasics Vilmos : Köszönöm szépen. Halványan reménykedtem végig, hiszen második számú tartalékosnak voltam jelölve és csak egy kis csoda kellett, hogy történjen, ami végül jött is és kaptam egy szabadkártyát. Ami tulajdonképpen nem is csak csoda, hiszen a szabadkártyánál figyelembe veszik a versenyző eredményeit és a sporthoz való hozzáállását is.
NIKE : Akkor kezdjük a legelején mikor, és hogyan kerültél kapcsolatba a BMX-el.
Radasics Vilmos : 6 évesen kezdtem el foglalkozni a BMX-szel. Mindez apukám ötlete volt, mert nagyon hiperaktív voltam és le kellett valahol vezetni a felesleges energiát.
NIKE : De miért a cross? És miért nem, pl. a talaj vagy a street?
Radasics Vilmos : Mert akkoriban nem is volt más Sopronban, csak a cross, de nem bántam meg.
NIKE : Bevallom neked őszintén, nekem fogalmam sem volt arról, hogy idehaza egyáltalán vannak cross versenyek addig, amíg a Pál testvérekkel meg nem ismerkedtem valamikor 10 évvel ezelőtt. Azután lementünk hozzájuk a pályára, ahol volt dirt meg cross pálya és ott láttam először rendes cross versenyt.
Radasics Vilmos : Sajnos kevés teret kapott és kap a mai pillanatig is a médiában. Ezen az Olimpia sem nagyon változtatott, de miután a sportág bemutatkozásnál ott lehet egy magyar versenyző is, úgy érzem egy kicsit felkapták a fejüket az emberek. És egyre többen érdeklődnek a cross felé.
NIKE : Ez remek és akkor talán az oldalvízen így jobban megismerik a BMX többi ágát is, de mivel ez nem foci így soha nem lehetsz olyan "híres és gazdag" mint egy NB3as focista, hiába is vagy olimpikon. Te csak egy egyszerű "hűlyegyerek" maradsz a gyerek bicikliddel. Illetve nem csak te hanem általában a BMX-esek.
Radasics Vilmos : Ez sajnos teljes mértékben így van. Hiába az Olimpia, hiába a rengeteg befektetett energia és az eredmények, mikor támogatásról lenne szó, a város nagy fejei csak néznek zavartan, hogy hát a pénz bizony elment a focistákra. Ez annyira idegesítő, hiszen mikor viszik ők el a város, vagy akár az ország hírnevét bárhova is? Hacsak nem a balhékkal.
NIKE : A szponzorok most sem akarnak jönni, hogy támogassanak így hogy, indulsz az Olimpián?
Radasics Vilmos : Ért kellemes meglepetés is, hiszen akadt olyan vállalkozó, aki magától ajánlott fel nem is kis pénzösszeget a felkészülésre, de az esetek 90% -ban nem látok javulást a szponzorok hozzáállásában, pedig azért ez mégiscsak egy Olimpia! Vagy én gondolkodom rosszul...?
NIKE : Bezzeg ha nyernél, akkor rögtön sorban állnának, hogy még valahova felragaszthassanak egy matricát és akkor neked is Palik Laci módjára tök véletlenül minden interjúban, az egyik kezedben Redbull a másikban meg egy Nokia telefon lenne.
Radasics Vilmos : Igen, ez Magyarország... Csak az számít, hogy valaki mindent megnyerjen, de ha valaki véletlenül nem nyer, "csak" mondjuk a 18. akkor az már nem is számit, pedig lehet, hogy sokkal több munkája van benne.
NIKE : Reálisan milyen helyezéssel lennél megelégedve?
Radasics Vilmos : Nekem már az is óriási eredménynek számít, hogy képviselhetem az országot az Olimpián, de ha már adatott a lehetőség, akkor mindent meg fogok tenni a lehető legjobb eredmény eléréséért. A 16 közé szeretnék bekerülni, ott, pedig már bármi megtörténhet...
NIKE : 83as vagy és 89ben ültél BMX-re, akkor neked teljesen kimaradt a BMX banditák (kötelező kultusz film).
Radasics Vilmos : Hogy maradt volna ki?? Alap film!! Igaz, hogy nem a moziban, de videokazettán vagy ezerszer láttam..
NIKE : Nagyon helyes cselekedet. Jó pont jár érte. A cross-ban nektek hogy van a gyakorlás? Van kimondottan edzésnap, edző síppal a nyakában meg a szokásos ilyenek?
Radasics Vilmos : Napi két edzésem van. Délelőtt kondizom, sprintelek az erdőben, futok, délután, pedig a BMX pályán vannak edzések. Mivel a Világbajnokságra már teljesen felkészített Nyikos Tivadar, ezért ez az 1 hónap már inkább technikai edzés. Rajtok, ugrások, "tolongások" stb. Tolongás = többen indulunk egyszerre egy kanyar előtt, és a helyezkedést gyakoroljuk.
NIKE : Ez hogy fér össze az iskolával?
Radasics Vilmos : Az Olimpia előtt úgy voltam vele, hogy kicsit félretettem az egyetemet annak érdekében, hogy kijussak, és majd utána befejezem. Ennek ellenére egész jól állok, hiszen már csak egy szigorlatom és az államvizsga van hátra.
NIKE : És mi leszel, ha nagy leszel?
Radasics Vilmos : Diplomás munkanélküli. Egyébként Ausztriában szeretnék elhelyezkedni, ha lehet a végzettségemnek megfelelően, közgazdászként.
NIKE : A szövetségben nálatok minden rendben van vagy hasonló a helyzet, mint nálunk Sinkó Lajossal az élen (aki nem tudná a cross és a freestyle külön szövetség).
Radasics Vilmos : Természetesen nálunk is vannak gondok, de ezekből szeretek kimaradni.. Főleg miután kijutottam, akkor volt egy kis harc, hogy ki utazzon ki velem.
NIKE : És ki utazik? Aki megérdemli, vagy akit mások arra érdemesnek találtak?
Radasics Vilmos : Borbély Ferenc a szövetség főtitkára fog velem utazni, hogy mi alapján dőlt el, azt nem tudom. De a Ferivel jó a viszonyom.
NIKE : Nem az edzőnek kellene ilyenkor mennie? Mert ő az, aki érdemben tudna segíteni.
Radasics Vilmos : De pont ezen ment a vita, én is örülnék, ha ott lenne az edzőm, de sajnos erre nincsen lehetőség, mert csak egy kísérő utazhat.
NIKE : Értem bár nem értem. A biciklidet te magad szereled, vagy van valami szerelőd?
Radasics Vilmos : Kerékpárboltunk van és apu a szerelő, így ő csinálja a bringámat is, de az évek során elsajátítottam a módszereket és szinte bármit meg tudok szerelni, ha gond lenne.
NIKE : Akkor vinned kell egy csomó szerszámot és pótalkatrészt Pekingbe?
Radasics Vilmos : Túl sokkmindent nem viszek, csak a legfontosabb szerszámokat, két pótkereket és egy másik bringát is, ha nagyobb lenne a baj.
NIKE : Nektek ilyenkor jár valami kedvezmény a túlsúly miatt a repülőre?
Radasics Vilmos : Nem tudom, de a MOB minden felmerülő plusz költséget fizet.
NIKE : Ha már a bicikli, akkor milyen a gép mennyi a súlya és pár technikai adat.
Radasics Vilmos : Egy holland gyári csapatban vagyok és Meybo biciklivel, megyek, ami kb. 8-9 kg. Milyen adatra lennél kíváncsi?
NIKE : Áttétel, hány küllős, milyen gumik, és nálunk egy fontos méret a felső cső hossza.
Radasics Vilmos : 44-16, 36 lyukú a felni, intense slick gumik 20x1.75, a felső cső hossza azt hiszem 55 cm de ez nem biztos.
NIKE : Milyen árban van egy ilyen bicikli? Mert még csak tippelni sem tudnék.
Radasics Vilmos : Az enyém kb. 350 ezerbe került, de ezt is úgy raktuk össze külön-külön, így a pontos árat nem tudom.
NIKE : Te vagy a csapatban a fő versenyző vagy ott nincsen ilyen sorrend?
Radasics Vilmos : Én nem is nagyon vagyok benne, a csapatban, mert a csapat szponzorai csak holland versenyzőket akartak a team-be. Így csak bringát meg alkatrészt kapok.
NIKE : És most hogy Olimpia?
Radasics Vilmos : Most egyelőre készítenek nekem egy új design-t, aztán lehet, hogy csapatváltás lesz egy cseh team érdeklődik.
NIKE : És kapsz fizetést vagy valami anyagi juttatást, ha már profi sportoló vagy? Vagy csak amit nyersz az a tied?
Radasics Vilmos : Igazából eddig csak a pénz ment rá, de úgy vagyok vele, ha innentől valahogy meg tudnék élni belőle, akkor folytatom, ha minden marad, ahogy eddig, akkor abba kell hagynom.
NIKE : És mi kell, ahhoz hogy megélj belőle? Mármint van olyan csapat, aki fizet a versenyzőinek vagy vannak pénzdíjas versenyek?
Radasics Vilmos : Ez a csapat fizetné az utat meg a szállást, innentől már "csak" egy olyan szponzor kéne, aki ad havi szinten annyi pénzt, h meg is éljek belőle. De ez a BMX-ben sosem volt ilyen egyszerű és nem is lesz, attól félek...
NIKE : Sohasem próbálkoztál street-elni vagy dirt-ölni vagy, esetleg ami főbenjáró bűn lenne nagyobb kerékmérettel próbálkozni?
Radasics Vilmos : Dirt-ölni szoktam, a street nem áll olyan közel hozzám. A 4X-t és a DH-t is kipróbáltam már, az tetszik is, és lehet, ha abbahagyom a BMX-et, akkor majd hobbyszinten eljárogatok ilyen versenyekre.
NIKE : Dirt-ön milyen trükköket ugrasz?
Radasics : Semmi extra, csak kedvtelésből járok ki. (table top, one handed, one handed seat grab).
NIKE : Sérülések terén hogy állsz?
Radasics Vilmos : Mivel nem a legbiztonságosabb sportágak, közé tartozik, így én sem kerültem el a sérüléseket: minden új, csukló, könyök, lapocka, agyrázkódás a mérlegem. Ezek törések voltak.
NIKE : A BMX-en kívül jut-e valamire szabadidőd? Pl.: lepkegyűjtés vagy ilyesmi.
Radasics Vilmos : Azt most éppen nem csinálom de, amúgy próbálom úgy alakítani a napomat, hogy másra is legyen időm. A napi 2 edzés mellett azért be lehet ütemezni a normál programokat is. Hosszabb tekerés országútival, haverokkal vagy a barátnőmmel, strand, grillezés stb. a bulikat mostanában hanyagolom.
NIKE: Az gondolom lesz majd az olimpiai faluban a verseny után.
Radasics Vilmos : Arról hallottam, hogy van ott nyüzsgés ezerrel a vége felé, úgyhogy biztos elnézek majd az egyikbe a verseny után. Nem mindennap bulizhatok együtt olimpiai bajnokokkal.
NIKE : Tudom már, hogy hogyan leszel elszállásolva? Ki lesz a szobatársad meg ilyesmi.
Radasics Vilmos : Nem erről még semmit sem tudok, csak sejtésem van. Valószínűleg Parti András CC-ssel leszek egy szobában, de ez csak tipp.
NIKE : Az egyenruha az olimpián az csak melegítő vagy kaptál valami verseny ruhát is?
Radasics Vilmos : Kaptunk egy csomó cuccot, mert az olimpiai faluban csak magyar válogatott ruhában lehet flangálni, versenyre, pedig külön készíttetettem a szponzorommal egy versenyruhát.
NIKE : És azon szerepelhetnek a saját szponzoraid vagy csak a hivatalos olimpiai csapat, támogatok?
Radasics Vilmos : Azon csak az UFO szerepelhet, vagyis aki gyártotta.
NIKE : Már csak pár rövid kérdésem lenne az elköszönés előtt. Kedvenc film?
Radasics Vilmos : Oceans trilógia
NIKE : A 3. rész nagyon nagy melléfogás volt. Sajnos egy esős napon Benjáminékkal megnéztük.
Radasics Vilmos : Az elsőt semmi sem múlja felül, de azért nézhető amerikai szenny volt a 3. is.
NIKE : Kedvenc zene?
Radasics Vilmos : Nincs konkrét, mindent meghallgatok, ami nem veri ki a dobhártyám.. hangulattól függ, de a discoshit-től a punk-rockig minden jöhet.Versenyen inkább ilyen sum41 stílus
NIKE : Milyen sportot nézel BMX-en kívül vagy ki a kedvenc nem BMX-es sportolod?
Radasics Vilmos : Moto GP, motoX freestyle és többnyire az összes xtrem sportot. Travis Pastrana és Valentino Rossi stílusa tetszik.
NIKE : Rugaszkodjunk el már a két keréktől egy kicsit. Pl. kosárlabda, tenisz, vagy valami ilyesmi.
Radasics Vilmos : Rendben, legyen, ahogy akarod, régen teniszeztem és szeretek is, de nem tudok egy komplett meccset végignézni. A kosárlabdát nem csípem max amit az amcsik művelnek néha.
NIKE : Tenisz az remek. Ki a legjobb valaha játszott teniszező? Vigyázz a válaszra, mert szolok Schmidt Pálnak és lehet, levesznek a listáról.
Radasics Vilmos : Andre Agassi, de ha a magyaroknál maradunk, akkor mindenképpen kiemelném Szávay Ági teljesítményét.
NIKE : Haveeeeeer egy újabb jó pont. Agassi a legnagyobb. Akkor végezetül kiknek köszönöd, hogy eljuthattál idáig. És jöhet minden szponzor név, itt nem cenzúrázza ki őket senki.
Radasics Vilmos : Szeretném megköszönni szüleimnek és az összes támogatómnak, hogy idáig eljutottam: Oakley, Vans, RedBull, Parola élelmiszer, Bástya Bútorlap Centrum, Best Fittness.
NIKE : És Sinkó Klaudiának, aki miatt a BMX az olimpiára kerülhetett link
Radasics Vilmos : Főleg neki :D
NIKE : Köszönöm szépen az interjút és még egyszer sok-sok sikert.
Radasics Vilmos : Én is köszönöm!

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

Nagy Zsolt hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

Nagy Zsolt hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."