Gódi Attila interjú

NIKE : Nem is emlékszem pontosan hogyan találkoztam veled, illetve mikor, de ha jól rémlik akkor a trefort-on a bmx szobában.
xrider : Igen, kb. 2-3 évvel ezelőtt lehetett, aztán utána találkoztunk egyszer a görziben...repül az idő
NIKE : Te mikor és hogyan kerültél a bmx közelébe?
xrider : 2001 körül kezdtem el. Lent fociztunk a környéken az akkori baráti társasággal és a pálya mellett ugráltak be egy füves ívbe DH-sok aztán foci után mindig csatlakoztunk hozzájuk. Engem mindig is a bmx vonzott, bevallom sokáig bmxel DH-ztunk a srácokkal meg leugrottunk mindenhonnan ahonnan lehetett. Sajna akkor még nem lehetett kapni jó bicikliket és nem voltak igazán videók se ,semmi ahonnan tanulhattunk volna. Nehezen indult.
NIKE : Kikkel kezdted akkoriban, és közülük kik vannak még meg?
xrider : Boros Csaba, Sinka László, Parcsetics Zsolt, Longauer Krisztián és még pár MTB-s srác. Ezekből sajnos csak a Sinka Laci bmx-ezik még.
NIKE : Eleinte te is csak mókából bmx-eztél mint mindenki, mikor gondoltad hogy komolyan akarsz ezzel foglalkozni?
xrider : Valójában kb. 2005-be jött meg az eszem és azt mondtam, hogy igen ez az életem és nem tudok elképzelni mást. Előtte nem is igazán gyakoroltam trükköket és nem is gondoltam annyira komolyan. Az a rossz hogy sok sérülésem is volt és nagyon sok kihagyásom.
NIKE : Igen emlékszem is valami videóra, amin eltört a bokád és utána kaptál egy-két jópofa csavart a bokádba .
xrider : Hát igazából kettős spirál sípcsont törés volt és térdtől bokáig egy lemezt és 4 csavart... Persze ahányszor lehetett félrekezeltek és ez az esés 3 évembe került mire helyre jöttem, addig az is fájt, hogy tekerek. Meg előtte volt bokatörés (persze az is nyáron) meg rengeteg kisebb sérülés.
NIKE : Mivel te pécsi vagy így nem tudtál minden nap parkban gyakorolni, de most már van nálatok is. Szerintem neked az igazi elemed a real street.
xrider : Igen legközelebb Budapest van, ahova lehetett menni ha parkozni akartunk, meg van már 1 Dombóváron is. Amit most kaptunk azt annyira, elrontották amennyire lehet. Direkt megkérdezték, hogy mi miket akarunk nehogy baj legyen belőle. Minden máshogy lett, persze tudtuk jól hogy baj lesz... Nagyon rosszul dobnak az ívek és elég picik. Csak azért járunk oda, mert lehet bicózni nyugodtan.A város katasztrófa mindenhonnan elküldenek, pedig van sok jó hely, de használhatatlan. De valóban az utca az, ami a legjobban bejön .
NIKE : Te dirt-ölni nem is szoktál?
xrider : Régen szinte csak dirt-öltem aztán jött az a sérülés és utána csak nagyon lazán bicózhattam, csak utcáztam, és annyira megszerettem hogy maradt is ez a stílusom. Probléma még, hogy már aki dirt-ölt abbahagyta és egyedül nincs nagy kedvem ásogatni. Viszont a parkkal együtt kaptunk földet is és van 1 kisebb pályánk csak már szétkurták az alibi bmxesek... majd tavasszal rendbe hozzuk elvileg .
NIKE : Milyen géppel kezdted, mi van most és mi az álom gép?
xrider : Huhhh... Vmi noname bicikli volt, méhből hoztam de hamar eltört aztán vettem még párat, de sorba törtek, utána lett 1 olyan Predatorom amire fel lehetett csavarni pegeket (ráálltam elhajlott). Most egy Hoffman Bama vázam van ami nagyon tetszik, meg van rajta pár jobb cucc de, a kerekeim mindig szétmennek. Nincs álom gép nekem tökéletesen megfelel ez, súly nem érdekel, csak ne menjen szét.
NIKE : Bmx-ezés mellett videózással is foglalkozol, mikor kezdted, hogyan jött az ötlet?
xrider : Igazából nem tudom, meg mondani miért kezdtem el egyszerűen csak akartunk kamerázgatni, mert az zsír. Kb 2002be eladtam a PS2-met és megvettem az első kamerámat. Drága volt és szar. Aztán elkezdtünk vágogatni idővel csak úgy szórakozásból és elkezdtem csinálni pár videót és a mai napig csinálok. Nagyon jó dolog a kamerázás ez a bmx mellett a 2. dolog, ami igazán érdekel .
NIKE : Mostanában nagyon sokan fotóznak és videóznak. Te milyen programmal kezdtél és most mivel vágsz most?
xrider :Sok félé progit kipróbáltam azt hiszem az első a Power Director volt utána teszteltem még párat és most az Ulead Media Studio 8-at használom.
NIKE : Biciklizés és vágáson kívül mi az amivel foglalkozni szoktál? Pl: Star Wars rajongói klubba jársz vagy anonim alkoholistákéba?
xrider : Az a baj hogy szinte semmit nem csinálok azon kívül. Tanulok, melózok, hazaérek este és nézek ki a fejemből hétvégén meg bmx kb. ennyi. Persze néha alkoholizálok is de, nem viszem túlzásba .
NIKE : Milyen suliba jársz? Nem is, tudom
xrider : Hát most autófényezőnek tanulok de nem fogom végig csinálni. Inkább lennék nőgyógyász 1 idősek otthonába mint ez... Csak ahova járok suli ott nem igazán voltak olyan szakmák, amik tetszettek volna (fodrász, asztalos, bádogos stb) jövőre elmegyek esti tagozatra úgy legalább több időm lesz bmx-ezni is .
NIKE : Hát, ha elfogadsz egy jó tanácsot egy ilyen öregembertől, mint én, akkor az iskola a legfontosabb. Nem hittem el én sem soha ezt, amikor fiatal voltam de az idő múlásával beláttam, hogy igazuk van. A bmx-böl nem fogsz tudni megélni, legalábbis idehaza, viszont ha van egy szakmád, akkor nem fogsz éhen halni.
xrider : Tudom, én is gondolkoztam ezen. Az meg sajna egyértelmű , hogy bmx-ből nem fogok tudni megélni de ezt a szakmát meg nem tudom végig csinálni, mert agyonlövöm magam festékszóró pisztollyal .
NIKE : Nézem a Barátok közt-öt és Imi levarrta a Kingát. Te miket szoktál nézni a tv-ben? Szabó Lacival mi nagy Barátok közt "rajongók" vagyunk.
xrider : Hehe. Én is néztem sokáig csak nem igazán szoktam még ilyenkor itthon lenni. Bevallom kb. a híradót nézem meg ha itthon vagyok 1-2 filmet, ami érdekel, sorozatokból meg Cobra 11 és szökés. Nem szoktam nagyon tv-zni... Hú láttad Zsuzsának milyen megviselt a feje?
NIKE : Juj a Mikinek meg hirtelen lett egy gyereke micsoda sztorik. Visszatérve az iskolához már bánom, hogy nem tanultam tovább de akkoriban nem igen kedveltem az iskolát. Viszont, ha továbbtanultam volna, akkor nem biztos, hogy ez lenne a munkám ami most. Pont ma vettem egy könyvet a kijelzők (lcd , crt , plazma , led) működéséről, mert kicsit fejlődött a technika mióta befejeztem az iskolát(elektroműszerész) És felfrissítem a tanultakat illetve megtanulom az új vackok működését
xrider : Na igen azért kell 1 kis szerencse is, sok embert ismerek akinek van szakmája meg érettségi, meg mit tudom én mije, és nem tud elhelyezkedni. Én is szeretném azt csinálni ami érdekel, lehet hogy van 1 szakmám de bele bolondulok mert annyira nem érdekel, vagyis még nincs.
NIKE : Idén Králik Danival tuti lemegyünk Pécsre kamerázni és fotózni a helyieket, de főleg téged. Úgyhogy szedd össze magad és a csapatot, mert megyünk.
xrider :Jeje! Már régóta tervbe volt hogy lejöttök csak mindig elmaradt valahogy. Várunk titeket .
NIKE : Zeneileg milyen dolgokat emésztesz meg?
xrider : Sokféle zenét szeretek. Szinte mindenevő vagyok kivéve diszkó és társai. Nagyon szeretem az ősrockokat néhány hiphop meg rap, metal, punk stb.
NIKE : Most mi a kedvenc trükköd?
Xrider : Csúszások, forgások, kombók és mindent mindkét irányba
NIKE : Melyik trükköt akarod most megtanulni?
Xrider : Lehet hogy megpróbálkozok a VP-vel csak eddig nem érdekelt annyira, mert szinte mindenki tudja már. Tervben van 1-2 durvább csúszás kombó és szeretnék leugrani valahonnan 540be szintre... Több tervem nem igazán van, mindig jön magától. Talán elkezdek újra ugrándozni is.
NIKE : Nekem régebben volt egy tervem de soha sem mertem még csak megpróbálni sem. A rakparton vannak a lépcsök aminek a korlátja kőből van kb. 30cm széles, és abból terveztem (álmodtam), hogy átugrok a lápcső másik oldalán lévő korlátjára persze a pesti oldalon, mert ott van olyan ahol 3 méter magas a lépcső. Remélem sejted melyikről beszélek. Neked van valami ilyen konkrét helyszín valami trükkel?
Xrider : Igen tudom miről beszélsz, voltunk ott nyáron Ice-szal kamerázni, elég para hely. Van pár tervem, pl. itt van egy hosszabb márvány padka aminek a vége már kb. nyakig ér onnan kéne feeble-ből 540, majd megpróbálom nem tudom mi lesz belőle de én hiszek benne. Meg van pár csinos korlát is. Van még pár dolog, majd lekamerázzuk .
NIKE : A hazai "profik" közül kik azok akikkel szívesen gyakorolsz, vagy gyakorolnál?
Xrider : Mindenkivel nagyon szívesen gyakorlok, jó érzés olyan emberekkel biciklizni akiken látod, hogy ez az életük és szívből, lélekből csinálják.
NIKE : Nektek is van weboldalatok ki, szokta csinálni?
Xrider : Sinka Laci szokta csak nincs könnyű dolgunk, mert nincs gépünk, akinek meg van az meg nem szokta kihozni vagy 1 évbe, jó esetbe 2szer látom. Szóval nehézkes frissíteni is http://criminal-media.extra.hu
NIKE : A beceneved honnan jött?
xrider : Amikor bekötötték a netet kellett regisztrálni valami email címet és az xrider név jutott az eszembe aztán fórumokon is azzal regeltem, elkezdtek x-nek szólítani és így alakult ki.
NIKE : Hát valami komplikáltabb sztorira gondoltam. Mint pl. miért lettem én NIKE amit senkinek nem árulok el. Mi volt a legutolsó film, amit moziban láttál?
xrider : Hűha... Nem szoktam moziba járni de, azt hiszem a Mátrix 3 volt az utolsó, de oda se önszántamból mentem. Az utolsó 20 perc felejthetetlen volt, mert a kóla meghozta a hatását
NIKE : Nem a 96 volt májusban?
xrider : Ajajjj... Valóban az volt! És nagyon jó élmény volt remélem a következőnek is lesz premierje. Nem felejtettem el csak valahogy a mozifilmek jutottak az eszembe. Jó alibi?
NIKE :Oké rossz pont, és így elvesztettél egy ásztallért, amit osztogatni szoktam a cseten. Bár így is neked van a legtöbb kb. 5. Rendben akkor mi volt a legutolsó film, amit megnéztél a gépeden, bmx és mozi film.
xrider : Nincs film a gépemen max pornó, hehe... bmx videó meg az új Macneil videó (MACNEIL San To Van)
NIKE : Akkor is kiszedem belőled, milyen mozifilmet néztél meg a gépeden legutóbb?
xrider : jah... 96
NIKE : Most komolyan, oké én a V mint vérbosszút és a Crank -et láttam utoljára és nagyon jó volt. Ja mindezt munkaidőben és szigorúan vágástechnikailag néztem a filmet. Hátha olvassa a főnököm az oldalt.
xrider : Hehe, régen voltak filmek a gépemen csak nem emlékszem, hogy mit néztem utoljára talán a buli szervizt, szeretem az ilyen stílusú videókat.
NIKE : Vetted már észre magadon, hogy a filmet nem úgy nézed, mint mozit hanem azt figyelted, hogy van vágva és mit hogyan lehetne meg csinálni ha neked kellene?
xrider : Bmx videókkal vagyok így. Minden videóba figyelembe veszem a kamerázást és hogy passzol a zenéhez az a rész meg hasonló dolgokat. Filmekkel még nem csináltam ilyet.
NIKE : Nekem az E.T. És a Bmx banditák után a Hoffmann - Headfirst volt az első igazi bmx-es film amit láttam. Te melyikkel kezdted?
xrider : Little Devil seek& destroy. Az volt az első videó amit láttam egy MTB-s sráctól kaptam VHS-en iszonyú minőségbe de, minden nap suli után az volt az első hogy megnéztem. Máig az egyik kedvenc videóm. Aztán jött a Demolition és a 2001-es Animal videó...
NIKE : Van egy volt bmx-es srác (Nyuszi) ö annyira rákattant a bmx banditákra hogy kívülről tudta a szövegét a filmnek. Nekem meg megvolt a Headfirst zenéje audió kazettán és azt hallgattam persze vhs-röl felvéve csak úgy magnóval, mert akkoriban nemigen volt DVD sem Internet. Ugye milyen hitetlen. Sőt akkor még digitális fényképezőgép sem volt.
xrider : Bmx banditákat én is ronggyá néztem. Hát igen emlékszem ezekre, a Matt Hoffman játék zenéit is audió kazettára vettük. Szerencsére már fejlettebb a technika
NIKE : Ja már annyira hogy most néztem a neten élőben a simpel session versenyt. Tervezem én is hogy pl a Gs-böl webkamerán lehessen versenyt nézni. Csak kellene valami netbubus aki segít ebben.
xrider : Én is néztem, igaz csak 1 órát mert a vége felé értem haza. Jó lenne ha meg lehetne oldani, nagyon jó dolog ez. Hajrá !
NIKE : Vannak idehaza agyon sztárolt agyon szponzorált riderek cseppnyi tudással és vannak szponzor nélküli "amatőrök" akik lemossák ezeket az arcokat versenyeken és te a második csoportba tartozol, mit szolnál ha valaki akarna szponzorálni?
xrider : Hát nem tudom hogy a tudásom elég lenne, hogy szponzoráljanak de ha valaki felajánlaná nem utasítanám vissza.
NIKE : Mióta nem használsz fékeket?
xrider : Kb 2002 óta, de még rossz volt a lábam fent volt fél évig. Azóta nincs és nem is lesz
NIKE : És a pegek?
xrider :Mindig is 4 pegem volt. Egyszer vettem le őket egy dirt bemutatón.
NIKE : Mi volt a legelső trükk, amit beadtál?
xrider : Azt hiszem egy egykezest 1 kis buckán
NIKE : Használsz védőket vagy inkább semmi plusz "vacak"?
xrider : Mostanában csak 1 sípcsontvédő van rajtam többi cucc szétment meg odaadogattam. Idén veszek újra térdvédőt meg sípcsontvédőt, nem akarok vizitdíjat fizetni, hehe... Bukót néha húzok, amikor úgy érzem, hogy szükséges.
NIKE : Tegnap láttam Scotty Cranmer elképzelhetetlen kis videóját. Mit szoltál hozzá? Gondolom láttad már.
xrider : Hát, amikor megláttam nem hittem a szememnek. Ő már metálsámán. De ha jobban belegondolunk neki így is kell nyomatnia hiszen mennyi lehetősége van... Amiket tud, nem 1 utcapadkán gyakorolta be és nem is egyedül.. Szerintem... Egyáltalán nem fikázni akartam csak sok múlik, azon hogy ki kivel biciklizik és hol. Attól még respect neki!
NIKE : Ezeket e trükköket pléjsztésönnel sem lehet megcsinálni. Tippelj egyet mi lesz, mondjuk 2 év múlva az űber trükk vagy kombó.
xrider : Huhh! Láttam a Props 62-be Woodward reklámot. Dupla szaller 0kézzel funboxon meg félcsőben valami bádiváriál féleség. Bele se merek gondolni mi lesz még a jövőbe...
NIKE : Hu ez remek végszó, ha akartam volna, sem lehetne jobb...

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

Nagy Zsolt hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

Nagy Zsolt hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."