Magyar Kerékpáros Szövetség BMX szakági megbeszélés

 

November 11-12 között zajlott Balatonon a BMX szakági megbeszélés, melyre a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) hívott meg minden egyesületet, akik tagjai az MKSZ-nek, illetve pár licences versenyzőt, versenyszervezőt, és egy olyan nagypofájú okos tojást is, mint én.

A tisztánlátás érdekében jelen pillanatban ezek a sportegyesületek alkotják a BMX szakágat, ABC sorrendben:

- Bmx Bandits Freestyle Sportegyesület
- Crazy Evils Sportegyesület
- Crossingwaves Sport Club
- Extrém Sport Kert Egyesület
- Komáromi Nyilvánosság Egyesület
- Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub
- Magyar Freestyle BMX Egyesület
- Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület
- Zimányi Gergely Street Life BMX SportEgyesület

Folyamatban van más egyesületek felvétele is, de még nincs pecsét a papíron.

A találkozó apropója, hogy nyáron lemondott az eddigi szakági tanács (Pichler Róbert BFH) és kell valaki/valakik, aki irányítja a BMX szakágat. Hogy ki legyen a szakági tanácsban azt a tagegyesületek szavazással döntik el. Ez a szakági tanács kb. 4 fő lenne és nekik lenne a dolguk a teljes BMX-es hazai sport irányítása. Nekik a feladatuk lenne az OB megszervezése, a zsűri képzés újraindítása, az edzőképzés, a szakág költségvetésének elfogadása meg egy csomó ügyes-bajos dolog koordinálása, ami egy szakág működéséhez elengedhetetlen.

Sok mindenről esett szó, amikről fogok még írni, most első körben a dopping témaköréről, mert sok kérdés felmerült és kaptunk mindenre választ az MKSZ részéről.

Ha profi sportoló, vagy vagyis van licenced és le vagy igazolja, egy egyesülethez akkor bizonyos szabályokat be kell tartanod többek között azt, hogy nem doppingolsz. A dopping teljesítményfokozó természetes vagy mesterséges szerek összefoglaló neve. Alkalmazását a sporttal kapcsolatos szabályok szigorúan tiltják.
Hogy mik, ezek a szerek azt a Magyar Antidopping Csoport hivatalos oldalán mindenki megnézheti.

A tiltott szerek között szerepelnek gyógyszerek is, olyanok, amiket bárki megvehet vagy egy betegség esetén az orvos is felírhat olyan gyógyszert, ami a hivatalos álláspont szerint doppingszernek minősül. Ilyen gyógyszereket csak úgy szedhetsz be, ha előtte erről tájékoztatod a szövetséget, anti dopping csoportot, mert ha tudják, hogy te orvosi utasításra szeded, (tegyük, fel antibiotikumot kell szedned egy fertőzés miatt), akkor a nem számít doppingnak. A lényeg hogy minden gyógyszerről kérdezd meg a gyógyszertárban, hogy szerepel-e a doppinglistán az adott készítmény vagy valamelyik összetevője. Erről a gyógyszertárban, a gyógyszerésztől minden információt megkaphatsz, ha kérdezed. De első sorban az egyesületednél kérdezz rá, hogy ennek a dolognak mi a pontos menete. Ha a szervezetedben tiltott szert mutatnak ki, akkor több éves eltiltást is kaphatsz. Ez csak nekünk új dolog, de a világon ez minden sport esetében így van az atlétikától a forma-1en át egészen a vívásig.
Dopping vizsgálat bármelyik profi sportolóra „lecsaphat”, nem jelentik be előre mikor jönnek, lehet az iskolában, lehet a munkahelyeden, de lehet, nyaralás közben keresnek fel azzal, hogy most mintát vesznek. Egy sima vizelet minta, nem vérvétel, röntgen, EKG stb. vizsgálatok ezek. Ez nem azt jelenti, hogy hetente meglátogatnak csak azt, hogy lehet felkeresnek, legtöbb esetben soha nem találkozol doppingellenőrrel.
Ha kérdésed lenne, akkor az egyesületed szerintem tud majd választ adni (ha nem akkor most elátkoznak engem és gyorsan utána néznek mindennek. BOCSIIIII )

Fair play, meg játssz tisztán, ne csalj és még pár ilyen marketing bla bla a végére.
 

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."