Mat Hoffman nyílt levele az UCI-nak és a IOC-nek

Az elején szögezzük le, ez nem az én véleményem ez Mat Hoffman és a IBMXFF véleménye. Nem akarom és tudom eldönteni, hogy a Olimpia jót tesz-e a BMX-nek vagy rosszat, jó-e az, hogy ott van az Olimpián vagy nem jó, esetleg legyen ott, de ne így. Sokan montdátok, hogy az Olimpia jó a sportnak és sokan az ellenkezőjét, mindenki dötse el saját maga, hogy szerinte mi a jó és mi a rossz. Ez a levél március 7-én lett megírva, de csak sajnos mostanra lett lefordítva, viszont egy olyan ember és egy olyan szervezet nyílt levele, ami elég meghatározó ebben a sportban. Emiatt közzéteszem én is magyarul, hogy olyanok is el tudják olvasni, akik nem tudnak angolul, esetleg még nem olvasták vagy hallottak erről a dologról annak ellenére, hogy az összes külföldi BMX-es oldal már lehozta. A fordítást köszönöm Orosz Ambrusnak.


A nagyon fiatal BMX-eseknek akik esetleg nem tudnák ki is Mat Hoffman.
 
 

UCI: Union Cycliste Internationale (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség)
IOC: International Olympic Committe (Nemzetközi Olimpiai Bizottság, NOB)
IBMXFF: International BMX Freestyle Federation (Nemzetközi Freestyle Bmx Szövetség)

El kell mondanom milyen élményeim voltak a UCI-al és az IOC-el az elmúlt 15 évben és, hogy miért zártak ki engem és a közösség más vezetőit, mert tartottuk magunkat a fogadalmunkhoz, hogy megvédjük azt az egyediségét a sportnak amit közösen építettünk és olyan nagyra becsülünk.

Az IBMXFF elnökeként azt a feladatot kaptam, hogy küzdjek azért, hogy a sportunk fejlődése és függetlensége azoknak a kezében maradhasson, akik mindennap élik és imádják azt, valamint hogy folyamatosan haladjunk előre. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne áruljam el a sportot a UCI-al folytatott Olimpiai tárgyalások során. Ezek a tárgyalások azért kezdődtek, mert az IOC a már meglévő szövetségek alá akarta besorolni az akció sportokat - ilyen a UCI, vagy a FIRS(Fédération Internationale de Roller Sports)- ahelyett, hogy önállóan elismerte volna őket. Azért alapítottuk meg 2005-ben a nonprofit BMX freestyle szövetséget (IBMXFF), ami 17 országot képvisel, hogy megvédjük a sportot. A cél az volt, hogy megőrizzük a közösséget, a közösségünk hatalmát a sport minden szintjén. Ez egy non-profit szervezet, aminek a tagjai évtizedeken át formálták a Freestyle BMX-et világszerte, utat mutattak a sport fejlődése és növekedése folyamán. Az IBMXFF célja: “A részvétel és fejlődés kultiválása a Freestyle BMX világszintű támogatásán keresztül. Irányt és utat mutatni hűen a BMX Freestyle egyedi kultúrájához és életstílusához. A riderek, szervezők, a cégek és események közötti együttműködés támogatása. A BMX Freestyle különböző ágazatainak hiteles és őszinte megőrzése, védelme a közjó érdekében.” 

Az IBMXFF tagjai először 2003 decemberében találkoztak a UCI-al és Hein Verbruggennel. Johan Lindstrom is velünk tartott a UCI-tól. Úgy tűnt értik a sportunk egyediségét, és beleegyeztek, hogy elkezdjünk dolgozni egy "Együttműködési Megállapodáson", ami egyedi lehetőségeket biztosított volna a BMX-nek a nemzetközi szövetségi rendszeren belül. A legfontosabb az volt, hogy a Freestyle BMX ne váljon a nemzeti kerpárszövetségek alárendeltjévé, és megőrizhesse függetlenségét.

Ezt a megállapodást hivatalosan is elfogadták egy nagyszabású esemény keretein belül a UCI Aigle-i svájci központjában 2005 junius 17-én. Kivittünk egy nagyfélcsövet a UCI Velodrómra és Jay Miron, John Parker és Jamie Bestwick bemutatót tartott.

Ezután 2006-ban újra találkoztam a UCI-al az aiglei központban. Mostanra egy másik terv megvalósítása is folyamatban volt a UCI és az IOC irányításával és jóváhagyásával. Mivel a gördeszkások ugyanazt a pályát használják az olimpián, mint a BMXesek logikusnak tűnt, hogy a gördeszkások is megkössék a saját megállapodásukat a UCI-al, hogy ők is megőrizhessék a sportjuk integritását. Ezek a tárgyalások folyamatban voltak és úgy tűnt rendben zajlanak. Az utolsó ezzel kapcsolatos tárgyalás az IOC lausannei központjában játszódott le. Jelen volt az ISF(Nemzetközi Gördeszkás Szövetség)elnöke Gary Ream, a UCI elnöke Patrick McQuaid, több UCI szervezeti tag és három képviselő, az IOC Sport Igazgatóját is beleértve. Az IBMXFF képviselőinek itt azt mondták, hogy amennyiben a UCI elfogadja a két szervezet közötti együttműködés formáját az IOC-nek sem lesz ellenvetése. Ha a UCI meg tud állapodni az ISF-el és be tudja venni a deszkázást mint sportágat a UCI-ba, akkor az IOC ezt is jóváhagyná. Mivel nem létezett az IOC által elismert nemzetközi gördeszka szövetség egy olyan tervezet született aminek a keretein belül a Freestyle BMX és a Gördeszka függetlenül szerveződhetnek egy közös szövetség tagjaiként, amit Action Sports International Federation-nek hívnak (ASIF) fordító: az ASIF (as if) baljóslatú szójáték, mert pont olyasmi a jelentése, hogy na persze.

A terv szerint mindkét sportot  a 2012-es londoni játékokon vezették volna be.

Aztán elég jelentős politikai problémák merültek fel az IOC-vel, a deszkások megváltoztatták a tervüket és az addigi munka pihenőpályára került.

Továbbra is kiálltam a sportunk függetlenségéért. Úgy gondolom, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (IOC) azért kezdtük el érdekelni, mert a függetlenségünk miatt autentikusak maradtunk, így a fiatalok kapcsolódni és azonosulni tudnak a sporttal. Érezték, hogy az olimpiai sportok túlságosan irányítottak és lekorlátozottak lettek, és hidegen hagyják az új generációt. Tehát ha azt akarják, hogy a sportjaink továbbra is vonzóak legyenek a jelen és a jövő fiataljainak meg kell változtatnunk az irányításuk és a sport közötti kapcsolatot. Az volt a célom, hogy az IBMXFF egy független hang maradhasson a UCI-on belül, ami folyamatosan fejlődve a Freestyle BMX tisztaságát garantáló eszköz volna. A BMX kemény magja rajta keresztül fejthetné ki a hatását a jövőben is, mikor mi már nem vagyunk itt. Ha belemegyünk, hogy független hatáskör nélkül, IBMXFF kihagyásával legyünk csak képviselve, akkor meghazudtoljuk a sportunk hozzájárulását az olimpiai játékokhoz, és azt ami miatt az IOC eredetileg érdeklődött irántunk.

Korábbi tárgyalásokon felszólítottak, hogy írjak át rájuk különféle jogokat, beleértve szellemi tulajdonjogokat, a Világbajnokságot, a Világ Kupát, és hogy tartózkodjam olyan lépésektől amik hatással lehetnek a Freestyle BMX-re a UCI BMX Freestyle Bizottság írásos jóváhagyása nélkül. Felszólítottak, hogy oszlassam fel az IBMXFF-et és adjam át ami marad a UCI-nak. Ebbe nem tudtam beleegyezni.

Röviden, nem adhattam el a sportunkat egy olyan irányító testületnek, ami soha nem tartozott a BMX-hez és, amit valójában nem is érdekeltünk. Ragaszkodtam hozzá, hogy legyen helyünk a tárgyalóasztalnál az IBMXFF-en keresztül, és hogy a sportolóknak és gyártóknak többségi szavazata legyen a bizottságban.

Az agresszív UCI törekvés mögött, ami a sportunk irányítására megy ki az IOC áll. Az IOC ragaszkodott hozzá, hogy a BMX legyen az Olimpia része, hogy bevonzzák a fiatalokat. Kapcsolatban álltam az IOC-vel, hogy megoldjuk ezeket a problémákat 2017 augusztusában és újra 2018 januárjában – azt állították az új elnökük megválasztása után meg fogunk tudni állapodni. A választások után felvettem a kapcsolatot Laplartienter úrral, hogy elmagyarázzam a történelmünket és a helyzetet, de süket fülekre találtam. Ezután az IOC-vel vettem fel a kapcsolatot, akik nem kívántak belekeveredni a dologba. A UCI rá volt kényszerítve, hogy befogadja a Freestyle BMX-et, így kiosztották a minimumot: 9 helyet férfiaknak és 9-et nőknek.

A tavalyi év elején - 2017 februárjában - elrepültem Lisszabonba, hogy erről tárgyaljunk. Felajánlottam egy találkozót Dennis McCoyjal (az IBMXFF alelnökével) és jómagammal, hogy megvitassuk a kételyeinket. Ők elzárkóztak attól, hogy Dennis jelen legyen a találkozón a USABMX Hall of Fame beiktatásának alkalmával tartott beszéde miatt. Ebben arról beszélt, hogy menyire nem értett egyet a UCI bejelentésével, miszerint eltulajdonítanak egy BMX ágazatot, anélkül, hogy egyeztettek volna az IBMXFF-el. Ahelyett, hogy tiszteletben tartották volna az álláspontját és tanultak volna a hibájukból a UCI kitiltotta Dennist a lisszaboni találkozóról, semmibe véve legendás hozzájárulását a BMX fejlődéséhez. Nagyon elkezdett aggasztani az a tiszteletlenség, amit a sport legöregebb aktív versenyzője felé mutattak pusztán, mert nem értett egyet az arrogáns követeléseikkel.

Tudattam velük, hogy mi a saját elképzelésünk alapján alkottuk meg a Freestyle BMX-et, hogy azt jelképezze, ami számunkra a sport. A Freestyle BMX “sport mint művészet” és egy életforma. Az IBMXFF-et a veterán sportolóink és cégeink vezetői alapították, hogy igaz maradhasson a sport önmagához.

A lisszaboni találkozón ugyanarról beszéltünk, mint már sokszor máskor; hogy a bizottság a legfontosabb eszközünk, hogy biztosítani tudjuk, hogy a UCI valóban a Freestyle BMX-et képviseli. Hozzáfűztem, hogy mennyire fontos, hogy a bizottság sokoldalú legyen, valódi véleményekkel, hogy biztosítani tudja, hogy a Freestyle BMX jövője igaz marad a gyökereihez.

Megkérdeztem mi a módja, hogy valaki a bizottság tagjává váljon, és hogyan biztosítják, hogy tiszta maradjon és a helyes célokat képviselje. Azt mondták nincs jelölési procedúra, és hogy bárkiből lehet tag. Csak azon múlik kit ismersz. Erre azt mondtam, hogy mivel ez a legfontosabb képviseleti szervünk ki kell dolgoznunk egy rendszert, ami biztosítja, hogy a megfelelő emberekből lehessen csak tag. Tömérdek különféle vélemény van a BMX-en belül – ezt a sokszínűségét értékelnünk és óvnunk kell. Azt javasoltam, hogy vegyék igénybe az IBMXFF kiterjedt hátterét, hogy rendszerezzék és kiválasszák a legjobb embereket, akik vezethetik a sportunkat a BMX Freestyle Bizottságon keresztül.

Mint sokan tudjátok, ez a bizottság nemrégiben megalakult – az IBMXFF kihagyásával. Ez a UCI következő lépése a sportunk fölött való irányítás átvételében. Azzal, hogy kihagyták az IBMXFF-et elvágták az utat a közösség előtt, hogy befolyással lehessünk a saját jövőnkre a UCI-on keresztül. Az IBMXFF kihagyásával próbálják felvenni a kapcsolatot egy-egy sportolóval, mert tudják, hogy a közösséggé tömörült IBMXFF sokkal nehezebben manipulálható, mint egy-egy magányos ember. Más szóval kikerülik a változatos véleményeket egyesítő és demokratikusan működő szövetséget, ami a BMX-közösséget képviseli.

A UCI megszakította velem a kapcsolatot és nem biztosított tagságot számomra abban a bizottságban aminek a megalapításáról 2003-ban tárgyaltunk velük először. Úgy tűnik eltökélték, hogy csakúgy, mint Dennist, engem is kizárnak ebből a mozgalomból, mert ragaszkodtam hozzá, hogy az IBMXFF tagja legyen a BMX Freestyle Bizottságnak, és ezáltal biztosítsa, hogy valódi bmxesek hűen képviselik a sportunkat.

Egy nagyon egyszerű megoldást javasoltam a sportunk képviseletére. Mint a múltbeli megállapodásunkban olvasható is:

A BMX Freestyle Bizottság 5 tagból fog állni. Három (3) az IBMXFF-ből, és kettő (2) a UCI-ból. IBMXFF és a UCI javasolni fogja a tagjait a UCI Management Bizottságába. A BMX Freestyle Bizottság minden tagjának egyenlő szavazati joga van. Egy érvényes ülésén minimum három tagnak kell jelen lennie, legalább kettőnek (2) az IBMXFF-től, és egynek a UCI-tól.

Ezt elvetették. Többször újra felhoztam, de figyelmen kívül hagytak. Azt hiszem ez a UCI üzenete felém: nem jár ki nekem az a tisztelet, hogy részese legyek a Freestyle BMX-nek, és az olimpiai mozgalomnak. Talán azért is, mert tudják, hogy engem csak a sport függetlenségének biztosítása érdekel.

Próbáltam optimista maradni, és hinni az IOC hivatalos céljának, miszerint “alkalmazkodunk, és folyamatosan erősítjük az etikai és vezetési meggyőződéseinket a kihívások fényében”. Reméltem, hogy ez az IBMXFF részvételét is fogja jelenteni a 2020-as tokiói Freestyle Park esemény szervezésében. A legfrissebb tapasztalataim szerint ez maszlag; nem fognak változtatni.

Azok akik támogatják az olimpiai mozgalmat ebben a formájában jobb ha tudják, hogy a bmxesek éves tagsági díjat fognak fizetni a UCI-nak, hogy részesei lehessenek a sportunk egy olyan szeletének amit nem ők irányítanak. Amit mi FREEstyle-nak neveztünk el.

NE LÉPTESD BE A VERSENYED A UCI VERSENYNAPTÁRÁBA, HA MEG AKAROD ŐRIZNI A SPORTUNK SZABADSÁGÁT.

Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy megtaláljam a legjobb helyszíneket a független IBMXFF Világbajnokságnak, és olyan eseményekhez kapcsoljam az IBMXFF nevet, akik a sportért dolgoznak. Ha versenyt szervezel, vedd fel a kapcsolatot az IBMXFF-fel, és őrizzük meg együtt a sportunk függetlenségét. Http://ibmxff.org.

Emellett megállapítottuk a saját független Hall of Fame kiállításunkat, aminek az oklahomai Sports Hall of Fame ad otthont Oklahoma City belvárosában.

Ezt egy esemény keretein belül akarom bemutatni 2018-ban. Erről több infó hamarosan.

Ha egy nap a UCI vagy az IOC helyre akarja ezt hozni, és a BMX érdekében akarnak tenni, tudják hol érnek el.

Maradok tisztelettel:

Matt Hoffman

IBMXFF.org

 

Az eredeti levelet itt olvashatjátok.

Nincs hozzászólás.

bezár

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Polyák András hozzászólt ehhez :

2020-as Ride.hu bajnokság állása 1. forduló - "..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Velosophie - Miniramp project - "Jóflash jó ez a stílusa a..."

hozzászólt ehhez :

A véleményem ez! - A váci skatepark - "A váci "skate..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Én arra gondoltam hirtelen, ho..."

Tóháti Róbert bio hozzászólt ehhez :

Kivel ne rovatunk......... - "Nyugi Nike, lehet akciós volt ..."

hozzászólt ehhez :

Dunántúli Extrém Sport Bajnokság - Tapolca - "Várunk min..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Ez sajnos s..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

NIKE hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "..."

hozzászólt ehhez :

Ride.hu bajnokság 2014 tervezett változások - "Az ötlet j..."